“Het eten ging zo goed, totdat we de overstap maakten van gladde voeding naar voeding met stukjes.” “Bleh dat lust ik niet!” “Ik wil geen saus!.”
Herkent u dat? Strijd aan tafel, omdat uw kind niet wil eten? Problemen met eten en drinken komen best vaak voor en komen aanzienlijk meer voor bij hoog- of prikkelgevoelige kinderen.
Samen eten aan tafel is voor veel gezinnen een rustig en gezellig moment. Wanneer er constant strijd aan tafel is, kan dit een behoorlijke impact hebben op het gezinsleven.
Veel ouders maken zich zorgen over het eetgedrag van hun kind. Dat is heel begrijpelijk, want u wenst dat uw kind gezond en fit blijft. Immers bij een eenzijdig eetpatroon of bij weinig eten missen kinderen misschien wel belangrijke voedingsstoffen om zich fit te voelen. Wanneer uw kind zich niet fit en gezond voelt, kan dit invloed hebben op bijv. het sociale leven, maar ook op de (school)prestaties van uw kind.
Hoe ontstaan eet- en drinkproblemen?
Zoals hierboven beschreven hebben hooggevoelige kinderen en kinderen met problemen binnen de prikkelverwerking, meer kans op eet- en drinkproblemen. Dit komt, omdat er sprake kan zijn van een overgevoeligheid in het mondgebied. Smaak, temperatuur of structuren komen hierdoor te heftig binnen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld voedselweigering of regelmatig kokhalzen.
Anderzijds kan er ook sprake zijn van ondergevoeligheid. Uw kind voelt niet goed wat hij/zij met de tong moet doen, voelt niet wanneer voedsel doorgeslikt kan worden of het slikreflex wordt niet goed ingezet. Misschien is sprake van slappe mondmotoriek, verkeerde houding en veel knoeien. Ondergevoeligheid kan leiden tot veelvuldig verslikken.
Naast prikkelgevoelige kinderen, hebben prematuren kinderen en/ of kinderen die sondevoeding hebben gehad, ook een grotere kans op het ontwikkelen van eet- en drinkproblemen.
Signalen van eet- en drinkproblemen
- Verslikken
- Moeite met kauwen
- Proppen of hamsteren
- Geen stukjes willen eten
- Eenzijdig willen eten
- Kokhalzen
- Veel knoeien tijdens het eten
- Niet uit een beker, fles, rietje kunnen drinken
- Extreem langzaam eten
Wat doet de logopedist?
De logopedist beoordeelt houding en mondmotoriek. Geeft ouders een vragenlijst mee en onderzoekt de gevoeligheid in en rond het mondgebied.
Omdat eet- en drinkvraagstukken vaak voorkomen bij prikkelgevoelige kinderen, wordt bij Ademklank de behandeling van eet- en drinkproblemen gecombineerd met sensorische informatieverwerkingstherapie (behandelmethode bij prikkelverwerkingsproblemen). Wilt u graag weten of uw kindje voeldoende voedingsstoffen binnen krijgt, kan een samenwerking met diëtiste wenselijk zijn.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.