Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die bij ongeveer 15 tot 20% van onze samenleving voor komt. Dit betekent dat er in elke klas 1-5 kinderen hoogsensitief zijn.
Hoogsensitieve kinderen (HSK), zijn kinderen die extreem gevoelig zijn voor prikkels vanuit hun omgeving. Informatie uit de omgeving wordt dieper verwerkt, door het centrale zenuwstelsel, waardoor er heftigere reacties en emoties ontstaan.
Hoogsensitiviteit kan op zowel sociaal-emotioneel als fysiek vlak bestaan. Op sociaal- emotioneel vlak voelen deze kinderen emoties sterker aan en leven intens mee met anderen. Ze kunnen moeilijk onderscheid maken in emoties van hunzelf en anderen. Fysiek zijn deze kinderen gevoeliger voor zintuigelijke waarnemingen als zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Dit betekent dat ze niet tegen harde geluiden kunnen, vreemde geuren eerder ruiken en elk detail opmerken.
Wanneer kinderen een gedurende periode worden blootgesteld aan veel prikkels, kan er overprikkeling ontstaan. Deze kinderen uiten dit in teruggetrokken gedrag of druk/opstandig gedrag.
Hoogsensitiviteit is wetenschappelijk onderzocht en beschreven en het heeft altijd al bestaan. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en kan het niet worden gediagnostiseerd met een test. Het is dus iets wat bij een kind hoort, net zoals de lengte en de kleur van de ogen. Dit maakt het soms lastig als het gaat om (h)erkenning van hoogsensitiviteit.
Benieuwd of uw kind hoogsensitief is? Elaine Aron ontwikkelde een HSK-schaal, die u kan helpen beoordelen of uw kind mogelijk hoogsensitief is.
Voorbeelden van verschillende uitingen hoogsensitieve kinderen
De meeste hoogsensitieve kinderen (70%) uiten zich, bij anderen, vaak rustig en teruggetrokken.
Het zijn de kinderen die:
- nauwelijks opvallen in de klas
- niet houden van grote veranderingen
- aan de zijlijn staan te observeren
- netjes luisteren (plichtsgetrouw)
- niet gauw hun emoties in het openbaar tonen
- niet gauw om hulp vragen en iets uitzichzelf vertellen (terwijl ze dit wel graag willen)
- het liefst geen beurt krijgen of in de middelpunt van de belangstelling willen staat
- wisselend presteren of onder presteren wanneer ze druk ervaren
Een kleine groep hoogsensitive kinderen (30%) uiten zich, bij anderen, naar buitengericht en zijn drukker in hun gedrag.
Het zijn kinderen die:
- grenzen opzoeken
- graag aan het woord willen zijn
- veel aandacht vragen (meer dan kan of wenselijk is)
- houden van drukke spelletjes (houden van gymmen of sporten)
- eerder afgeleid zijn
- zich eerder vervelen
- opstandig reageren, wanneer er iets in hun ogen niet eerlijk is
- moeilijk te motiveren lijken
Hoogsensitiviteitscoach
Een hoogsensitiviteitscoach biedt hulp aan kinderen en ouders. Ze onderzoekt of er mogelijk sprake is van hoogsensitiviteit of dat er verder gekeken moet worden, (door bijvoorbeeld samen te werken met een psycholoog). Ze geeft adviezen t.a.v. de communicatie, spraak/taalproblemen, motivatieproblemen, gedrag naar aanleiding van overprikkeling, hoe overprikkeling voorkomen kan worden en hoe beter aan te sluiten bij de belevingswereld van een hoogsensitief kind.
Bij vragen stuur gerust een bericht via contact.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.