Leerkrachten, vertegenwoordigers, sportcoaches, medewerkers van een callcentrum, al deze beroepen hebben iets met elkaar gemeen, namelijk dat deze mensen een groot gedeelte van de dag, intensief gebruik maken van hun stem. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de leerkrachten stemproblemen ervaren. (Javier 1994, Smith 1998, Thomas 2007).
Een aantal van deze beroepssprekers krijgen tijdens hun loopbaan wel eens te maken met stemproblemen. Spreken gaat moeizaam, gepaard met heesheid, pijn en in sommige gevallen is stemgeven zelfs niet meer mogelijk.
Verschillende soorten stemproblemen
Er bestaan twee soorten stemstoornissen, functionele stemstoornissen en organische stemstoornissen. We spreken van organische stemstoornissen, wanneer de stembanden zijn beschadigd, bijvoorbeeld door een ingrijpende operatie, verkeerd stemgebruik of ziekte.
Functionele stemstoornissen komen tot uiting door verkeerd stemgebruik, zoals gespannen stemgeven, verkeerde ademhaling, te veel en te luid schreeuwen enz. Na een intensieve dag ontstaat er heesheid. Wanneer het rustig wordt aangedaan, verdwijnen de klachten weer. Wanneer functionele stemstoornissen niet tijdig worden behandeld, kunnen er organische stemstoornissen ontstaan, zoals poliepen of stembandknobbels.
Om ziekte/ uitval te voorkomen is het zinvol om preventief een aantal sessies met een logopedist te doorlopen. De logopedist leert u d.m.v. houding, adem -en stemoefeningen optimaal gebruik te maken van uw stem, zodat u stemstoornissen voorkomen kunnen worden.
Bij vragen of het maken van een afspraak, neem gerust contact op.
Lees meer over adem en stem.